• Wpisów: 27
  • Średnio co: 133 dni
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 09:52
  • Licznik odwiedzin: 12 261 / 3746 dni
 
mianorris
 
... albo po mojemu: słodkie pochrupajki ;)
choco.jpg

de.wikipedia.org/wiki/Choco_Crossies
Choco Crossies to genialny przysmak z Niemiec, który czasem udaje mi się zdobyć - ostatnio dostałam na Wielkanoc od mojej Gospodyni, której córka mieszka za granicą i przyjechała tu na Święta.
Pogrzebałam w przepisach, pogłówkowałam i oto moja wersja:

cross.jpg

Składniki:
- 3 batony Mars
- 50g płatków kukurydzianych
- 50g masła
- 3/4 szklanki migdałów całych lub 1/2 szkl. płatków

Całe migdały pokroić na niewielką kostkę, oczywiście w przypadku płatków ten krok pomijamy :)
Następnie migdały uprażyć*.
Pokroić Marsy na mniejsze kawałki, roztopić je wraz z masłem w rondelku.
Dodać migdały i płatki**, wymieszać.
Nakładać łyżką na płaski talerz/blaszkę i schłodzić jakiś kwadrans w lodówce.

*... czyli "podsmażyć" na patelni BEZ TŁUSZCZU i tylko do koloru złocistego. Potem zacznie być wyczuwalny swąd spalenizny.
** Można też dodać trochę gorzkiego kakao albo np. kawy - na pewno będą mniej słodkie i zapychające.

Przepraszam za jakość zdjęcia - w pomniejszeniu wydawało się ostre, a nie mam możliwości zrobić nowego (wszystko zjedzone!). Blok po prawej też był dobry, ale przepis wymaga usprawnień i dopiero wtedy go wrzucę. :)

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
skomentuj
  •  
  • Pozostało 1000 znaków