• Wpisów: 27
  • Średnio co: 134 dni
  • Ostatni wpis: 6 lat temu, 09:52
  • Licznik odwiedzin: 12 393 / 3772 dni
 
mianorris
 
bnff.jpg

Nazwa tego deseru to skrzyżowanie słów „banana” i „toffee”, czyli dwóch podstawowych jego składników. Przepisów na „banoffee”, „banoffee pie” lub po polsku – „banoffi”, jest mnóstwo. Ja zmiksowałam kilka z nich, dodałam różne ulubione rzeczy (jak na przykład smak kokosa) i oto jest – Banoffee a la Mia Norris ;)

Składniki:
1 paczka ciastek Digestive
1 kostka masła
1 puszka masy kajmakowej kokosowej (taką ma np. Bakalland)
3 duże banany, najlepiej mało dojrzałe
0,25 l (1 szklanka) mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 garści wiórków kokosowych
3 łyżki gorzkiego kakao (opcjonalnie)

Weź formę do ciasta – ja używam keksówki, bo to jedyna, jaką mam na stancji, ale coś o większej powierzchni i bardziej płaskiego na pewno sprawdziłoby się lepiej. Wyłóż formę papierem.
Do małej siateczki wsyp ciastka Digestive, wyjmij ze trzy i odłóż na bok. Siateczkę zawiąż i zmiażdż ciasteczka przez obijanie siatki o stół albo obtłukiwanie jej np. tłuczkiem. Tak uzyskany ciasteczkowy pył wsyp do formy.
100g (pół kostki) masła rozpuść i polej nim równomiernie ciasteczka. Jeśli trzeba, wymieszaj je łyżką tak, by powstała jednolita masa. Wygładź ją i odstaw formę w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Tak powstanie kruchy spód pod ciasto.
Otwórz puszkę masy kajmakowej i rozsmaruj ją równo po spodzie. Banany obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozłóż je na warstwie kajmaku.
Przygotuj masę budyniową. W tym celu zagotowuj mleko, resztę masła i cukry (kryształ i waniliowy). Dodaj rozrobioną mlekiem mąkę, wymieszaj i polej nią po warstwie bananów.
Ponownie odstaw formę w chłodne miejsce, a gdy masa budyniowa trochę stężeje – zrób „kruszonkę”. Odłożone wcześniej ciasteczka pokrusz na dość grube kawałki, a gorzką czekoladę połam. Mieszanką ciastek, czekolady i wiórków kokosowych posyp po całej powierzchni ciasta.
Na koniec opcjonalnie błyskawiczna polewa czekoladowa – rozpuść w rondelku 50g masła, dodaj dwie łyżki cukru i trzy łyżki wody. Całość zagotuj, a następnie dodaj 3 łyżki gorzkiego kakao i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać ciasto, zostawić do zastygnięcia i można jeść :)

Ciasto proste, dość szybkie i... meeeeeeegakaloryczne :) Ale czasami człowiek musi i już, a wtedy warto zjeść coś takiego, niż wcinać byle batona. Moje banoffee strasznie rozwala się przy krojeniu (jest za wysokie, bo robione w złej foremce), więc zdjęcia przekroju wyglądają zupełnie nieapetycznie... Zapewniem jednak, że deser jest genialny (choć oczywiście nie dla każdego). Dla ciekawych wrzucam inną fotkę:
bnff3.jpg

Życzę smacznego! :)

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
  • awatar
     
     
    kohAVBBi
    - To tylko dowodzi tego, że dla fogftraoa ślubnego nic nie jest niemożliwe!;) Piękne zdjęcia, choć wyobrażam sobie jak musieliście się przy tym nabiegać   Zainspirowaliście mnie!  )1 maja 2012   13:22
     
  • awatar
     
     
    gość
    We were staying at the RIU in Ocho Rios when we bekood out trip to Nine Mile Village in 07. Captain Crazy was in full tour mode that day and a highlight of the day,however he wouldn't alllow recording to be done,so this clip was  trip to see again.  Any reputable resort in Mobay or Ocho should have tour connections.